IRIS RÖNNQVIST
Konstnär och konstpedagog
Jag har flyttat!
Härifrån Och hit!
       
 


Iris Rönnqvist - född (1948) och uppvuxen i Norrbotten. Min grundutbildning har jag fått under första hälften av 1970-talet. Sedan dess har jag verkat som konstnär och konstpedagog.
Under åren som gått har jag förkovrat mig i olika tekniker genom olika komprimerade utbildningar och genom självstudier i och utom landet.
1975 hade jag min första separata utställning i Luleå på galleri Piccolino. Goda recensioner! Sedan dess har jag haft många utställningar - separata - men också deltagit i samlings- och vandringsutställningar.
Att mitt arbete känns meningsfullt och berikar mig beror på utsagor som "man blir glad!"- "underbart med färger som lever sitt eget liv!" - "god tecknare" - "varför finns fåglarna med...änglarna?...ögonen" - "tänk att det finns så många tekniska möjligheter!" - "härligt med så stora format" - "en sådan liten färgklick har man alltid plats för att njuta av" - "jag finner tröst i dina bilder" m.m...m.m...
Redan 1975 var jag representant för Luleå kommun i Biennale Bottniska Viken i Finland. Jag har ställt ut runt om i Sverige på många platser och även utanför Norden, exempelvis i USA.
Jag finns representerad i en mängd företag, kommuner och landsting samt i många privata samlingar.
Erfarenheter av att göra företags/konstföreningars medlemsupplagor i grafiska tekniker finns.
Illustrationer i barnböcker och tidskrifter gör jag gärna och själv har jag också skrivit ett par barnböcker. Jag har medverkat i svensk television genom utbildningsprogram och kaféprogram.
Utsmyckningar/offentliga arbeten bland annat den Historiska utställningen Ystadbygden 6000 år - från forntid till nutid - olika tekniker - allt från teckningar till reliefer i stengods.

Parallellt med min konstnärliga verksamhet har jag arbetat inom kulturområdet under vissa tidsperioder. Jag har bl.a. varit lärare i bild, studieansvarig och utbildare för cirkelledare på studieförbund, ”barnkulturchef” i Örebro – där jag var samordnare och idégivare till många kulturprojekt. VD och idégivare till ”Sagan ett Kunskapsland”, projektledare, utbildare och föreläsare för olika utbildningsföretag bl.a i Lund.

Under 1990 fram till i maj 2009 bodde och verkade jag på Österlen i Skåne. Under de första åren nära Ystad…för att sedan flytta på Skillinge – det lilla fiskeläget på Österlen…för att sedan 2006 flytta till den gamla skolan i Stora Köpinge ca 6 km öster om Ystad.

I maj 2009 återvände jag till Norrbotten. Där hade jag min verksamhet i Öjebyn – den gamla kyrkstaden i Piteå, med sin charmiga kyrkstugor och en intressant kulturhistoria.

Trots den fantastiska ateljén som jag inredde i ladugården, trots kulturella engagemang, en aktiv tid som konstnär med många utställningar och smickrande uppdrag som gästlärare i måleri på konstskolor kände jag att mitt hjärta fanns kvar i Skåne på Österlen. Och trots vetskapen om vad en flytt, med allt vad det innebär, återvände jag igen till Skåne efter bara 2,5 år.

Mitt nya boende och där jag nu har min ateljé ligger vid väg 11 ca 1 mil från Simrishamn i byn GÄRSNÄS. Huset ligger vid Storgatan parallellt med järnvägen. Stationen ligger bara ett stenkast från min adress. Här i byn finns det mesta, affär, café/konditori, vårdcentral, bankomat, bilreparatör mm.


Vill Du veta mer... kontakta mig! Jag visar gärna min konst i privata och kommunala konsthallar. Jag är öppen för konstpedagogiska uppdrag.
Välkommen!
Jag är medlem i KRO - Konstnärernas Riksorganisation.

CV och utställningar i urval.
Till startsidan || Kontakt med mig